به گزارش راسخون؛ اظهارات در ارتباط با واکسیناسیون پر از تناقض است‌ و البته ابهام‌آمیز. ایران همچنان بر ورود قطره‌چکانی واکسن‌های اسپوتینک روسی و سینوفارم چینی تاکید دارد. درباره زمان واکسیناسیون با واکسن‌های ایرانی نیز حرف‌و حدیث‌ها و تاریخ‌های متفاوتی مطرح می‌شود. یک‌بار از خردادماه‌، یک‌بار از تیرماه و یک‌بار از ابتدای بهار و یک‌بار از تابستان سخن به میان می‌آید؛ این در حالی است که از میان تمامی واکسن‌های ایرانی تنها برکت در فاز 3 قرار دارد و به نوعی آن را پشت‌سر گذاشته است. باقی واکسن‌ها هنوز در فاز 2 یا آستانه فاز 3 هستند و این بیانگر راه طولانی تولید این واکسن‌هاست. 

دراین میان اما شائبه‌های ایران همچنان ادامه دارد. در این باره موضوعات مختلفی درمورد اعتماد یا عدم‌اعتماد به واکسن‌های موجود در کشور و البته اینکه چه کسانی در اولویت واکسیناسیون هستند، مطرح می‌شود. این بار اما اظهاراتی عجیب و به‌زعم برخی وقیحانه منتسب‌به ستاد مقابله با کرونا بسیاری را با پرسش‌های فراوانی مواجه کرده است؛ اظهاراتی با این مضمون که «‌کسانی که نمی‌خواهند منتظر نوبت خود برای تزریق بمانند، می‌توانند با «پرداخت هزینه» زودتر واکسن را دریافت کنند.» هلال احمر در اطلاعیه‌ای تاکید کرد «این جمعیت در روزهای آتی واکسن کرونا وارد می‌کند، اما این واکسن‌ها رایگان نخواهد بود»؛ از این اطلاعیه این‌گونه استنباط می‌شود که واکسیناسیون کرونا در ایران برخلاف آنچه پیش‌تر گفته شده رایگان نخواهد بود. 

سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در واکنش به زمزمه‌هایی پیرامون پولی شدن واکسیناسیون کرونا در ایران توضیحاتی را ارایه کرد. علیرضا رییسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در واکنش به زمزمه‌هایی پیرامون پولی شدن واکسیناسیون کرونا، مطرح می‌شود، با بیان اینکه در این خصوص دو مسئله مطرح است که باید از یکدیگر تفکیک شود، گفت: در برنامه ملی واکسیناسیون گروه‌های هدف در کشور تعیین شدند و در این برنامه واکسیناسیون چه با واکسن خارجی چه ایرانی رایگان خواهد بود.

معاون وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه برخی عجله دارند و صبر نمی‌کنند تا طبق سند ملی واکسیناسیون واکسن را دریافت کنند، افزود: این افراد برای دریافت واکسن کرونا به خارج از کشور مراجعه می‌کنند که ممکن است از آنها کلاهبرداری شود و یا اصلا واکسن تقلبی به آنها تزریق شود، بر همین اساس، ستاد ملی مقابله با کرونا مجوز داده تا افراد و یا شرکت‌ها با ارز نیمایی، واکسن وارد کنند تا افرادی که نمی‌توانند طبق سند ملی واکسیناسیون، منتظر دریافت واکسن باشند از واکسن های وارد شده توسط این افراد استفاده کنند و پول آن را نیز پرداخت کنند.

سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا اضافه کرد: بعید می‌دانم که مردم از این موضوع استقبال کنند و این موضوع حتما باید از سیاست‌های وزارت بهداشت جدا شود چرا که طبق سیاست‌های اعلام شده، همه مردم تا پایان سال رایگان واکسینه خواهند شد اما اگر نوبت فردی برای دریافت واکسن در سند ملی واکسیناسیون به عنوان نمونه آذرماه است، می‌تواند با پرداخت هزینه زودتر این واکسن را دریافت کند.

رییسی در خاتمه با بیا اینکه ستاد ملی مقابله با کرونا برای واردکنندگان واکسن دو شرط گذاشته است، عنوان کرد: واکسن‌های وارداتی، حتما باید از واکسن‎های معتبر مورد تایید سازمان غذا و دارو باشد و همچنین واردکنندگان باید در مورد قیمت‌ها با سازمان غذا و دارو به توافق برسند، تا نتوانند واکسن را با هر قیمتی در اختیار مردم قرار دهند.

در شرایطی که روز به روز به تعداد جانباختگان کرونایی کشور اضافه می‌شود و کرونا رنگ سیاه خود را روی نقشه کشورمان گسترش می‌دهد، یکی از کارآمدترین نسخه‌های مهار بیماری در دنیا در کنار رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی، برنامه تزریق همگانی واکسن کروناست؛ موضوعی که در تمام کشور‌های دنیا پیگیری می‌شود و کشور‌های مختلف به تناسب درآمد و شرایط خود در تلاشند تا مردمشان را با تزریق واکسن در برابر ویروس تاجدار ایمن کنند، در چنین شرایطی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا به صراحت از دریافت پول برای جابه‌جایی اولویت و دریافت خارج از نوبت واکسن صحبت کرده‌است! این در حالی است که اولویت‌گذاری تزریق واکسن به افرادی که پول تزریق آن را داشته‌باشند، فقط چهره عدالت در سلامت را مخدوش نمی‌کند و مانعی جدی بر سر راه مهار بیماری قرار خواهد داد.
 

عهد‌شکنی‌های واکسنی

 

چند روزی می‌شود وزارت بهداشت در کنار اعلام آمار مبتلایان جدید، بستری‌ها و فوتی‌ها آمار تزریق واکسن را هم اعلام می‌کند. بنابر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت تا کنون 389 هزار و 266 نفر دوز اول واکسن کرونا و 127 هزار و 594 نفر نیز دوز دوم را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به 516 هزار و 860 دوز رسید. روند واردات و تزریق واکسن در کشور کند پیش می‌رود و ستاد ملی مقابله با کرونا تاکنون نتوانسته به وعده‌هایش در این‌باره عمل کند. پیش از این بنا بود تا پایان سال با واکسیناسیون یک میلیون و 300 هزار تن از اعضای کادر درمان واکسیناسیون اولویت نخست پایان یابد و فروردین امسال شاهد آغاز واکسیناسیون سالمندان باشیم، اما هم اکنون در روز‌های پایانی فروردین ماه هنوز واکسیناسیون کادر درمان و افراد دارای بیماری خاص یعنی اولویت اول دریافت واکسن کرونا هم تمام نشده‌است.

طی روز‌های اخیر رئیس‌جمهور از بخش خصوصی خواست تا وارد عرصه تأمین واکسن شود، اما این اظهارات با انتقاد وزیر بهداشت مواجه بود به گونه‌ای که وی با بیان اینکه ماست‌فروش و سیمان‌فروش قصد این کرده‌اند که واکسن وارد کنند، تصریح کرد: «برخی فکر می‎کنند واکسن کرونا در دنیا سرریز شده و سازندگان واکسن فریاد می‎زنند که ای‌ها الناس حراجش کردیم بیایید ببرید.» وی درباره ورود دلال‌ها به بازار واردات واکسن کرونا ماجرایی عجیب را روایت کرد: «واکسن اسپوتنیک را 9 دلار خریدیم، اما سفیر ما زنگ زده می‌گوید یک فرد ایرانی رفته به تولیدکننده اسپوتنیک گفته واکسن شما را 16 دلار می‌خریم و روس‎ها به او گفته‎ اند ما با دولت‎ها کار می‎کنیم. این افراد در چین هم کار ما را به‌هم ریخته‎اند.».

اما این اظهارات موجب جمع شدن بساط دلال‌ها از واردات واکسن کرونا نبود. اظهارات اخیر معاون وزیر بهداشت و سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره مجوز واردات واکسن به بخش خصوصی با ارز نیمایی و تزریق خارج از نوبت واکسن‌های وارداتی به افرادی که پولش را بدهند از دور دادن ستاد ملی مقابله با کرونا به دلال‌ها برای واردات واکسن حکایت دارد!
 

ماجرای پولی شدن واکسن کرونا از کجا آب می خورد؟

 

به نظر می رسد ماجرای واکسن پولی از آنجایی آب می خورد که رئیس جمهور پارسال درباره این مسئله سخن گفت که هیچ ایرانی نباید برای تزریق واکسن کرونا به کشورهای همسایه سفر کند زیرا برخی خبرها از سفر ایرانیان به ترکیه و دبی در قالب تور واکسن کرونا خبر می دادند البته خبر وجود این تورها تکذیب شد اما در روزهای اخیر خبرهایی از تورهای واکسن کرونا به روسیه در رسانه های جهان منتشر شده است و بر این اساس گردشگرانی از آلمان و ترکیه در قالب تور واکسن به این کشور سفر کرده اند و بعید نیست که برخی ایرانیان متمول هم دست به اقدامات این چنین بزنند.

از طرفی رئیس جمهور در هفته قبل بر واردات واکسن کرونا آن هم از بخش خصوصی تاکید کرد، هر چند که مسئله با واکنش وزیر بهداشت مواجه شد.

روحانی درباره واردات واکسن کرونا گفت: اگر هر شرکت و موسسه‌ای برای واردات واکسن کوچک‌ترین مشکلی دارد، مستقیماً به دفتر رئیس‌جمهور نامه بنویسد و من مستقیماً مسئله را دنبال می‌کنم و می‌تواند میلیون‌ها دوز واکسن وارد کشور شود.

در پی این اظهارات رئیس جمهور، سعید نمکی درباره ورود بخش خصوصی به واردات واکسن گفت: بخش خصوصی اکنون در حال واردات داروی بیماران خاص است اما واکسن به مراتب پیچیده‌تر از دارو است. واکسن فرآورده حساس و بیولوژیک است و افراد متخصص باید آن را وارد کنند.

وزیر بهداشت انتقاد تندی به ورود بخش خصوصی غیرمرتبط به بحث واردات واکسن کرونا داشت و تاکید کرد: ماست‌فروش و سیمان‌فروش و پلاسکو فروش می‌خواهد واکسن بیاورد! من در سازمان غذا و دارو بساط دلالان را جمع کردم و باج هم به کسی نمی‌دهیم.

پس از این اظهارات نمکی، بسیاری در فضای مجازی دست به تخریب شخص وزیر بهداشت زدند و حمله توییتری سازمان یافته علیه سعید نمکی آغاز شد.

وهاب زاده مشاور وزیر بهداشت در واکنش به این تخریب‌ها، با غیرمنصفانه خواندن این اقدام، در صفحه خود در فضای مجازی نوشت: صادر شدن چراغ سبز تخریب هماهنگ فقط برای اعتراض وزیر بهداشت به سفرهای نوروزی و پیک چهارم کروناست؟ یا پای دلالان واکسن کرونا نیز در میان است؟

برخی ها هم در فضای مجازی  تاکید بر واردات واکسن از طریق شرکت‌های خصوصی غیرمرتبط را با دلالان بخش خصوصی و انگیزه‌های انتخاباتی پیوند زدند، البته واکسن یک کالای استراتژیک است و  باید در واردات آن نهایت دقت صورت گیرد.
 

درآمد‌زایی از بحران

 

ستاد ملی مقابله با کرونا که با تصمیمات اخیرش در ایجاد وضعیت بحرانی و رساندن آمار جانباختگان از زیر 100 نفر به بالای 400 نفر نشان داد، بیش از آنکه در مقابله با کرونا مؤثر باشد در گسترش این بیماری اثرگذار است، حالا با برنامه‌ریزی برای عرضه واکسن به پولدار‌ها در تلخ‌ترین پاندمی قرن نمایشی از تبعیض و نابرابری اجتماعی و طبقاتی را به تصویر کشید و در بحرانی‌ترین شرایط به فکر درآمدزایی از ترس و نگرانی مردم است. بدیهی است مهار ویروس کرونا فقط و فقط با واکسیناسیون همگانی و طبق اولویت‌های پزشکی امکانپذیر خواهد بود و در غیر این صورت تا زمانی که افراد بر اساس میزان خطر درگیری با بیماری واکسینه نشوند، حتی در صورت تزریق واکسن با پرداخت پول بیشتر هم نمی‌توان از بیماری ایمن بود. بنابراین بهتر است ستاد ملی مقابله با کرونا تا دیر نشده درباره پولی شدن واکسن کرونا تجدید نظر کنند تا لااقل در این بحران همه ایرانیان برابر بمانند و بر اساس توان اقتصادی‌شان طبقه‌بندی نشوند.

با همه اینها باید منتظر ماند و دید که بالاخره سرانجام واردات واکسن کرونا به دست بخش خصوصی به کجا خواهد رسید و  با توجه به تناقض های مطرح شده ممکن است دوباره مسئله پولی شدن واکسن عنوان شود و امید است با افزایش سرعت خرید واکسن و حل مشکلات روند واکسیناسیون کرونا در ایران تسریع شود و تا پایان سال واکسیناسیون جمعیت هدف ایرانیان برای ایمنی جمعیت محقق شود.
 

واکنش های کاربران

 
 

 




 

 


منبع:
1. روزنامه آرمان ملی/ واکسنِ رایگان نیامده پولی شد...
2. تسنیم/ واکسن فقط رایگان و نوبتی
3. شفقنا/ آیا واکسیناسیون کرونا در ایران پولی می‌شود؟
4. مشرق نیوز/ ماجرای پولی شدن واکسیناسیون کرونا در ایران؛ حاضرید واکسن بزنید به قیمت ۲۰۰ هزار تومان؟

** درج توییت های کاربران توییتر نشان از تایید یا رد آنها نیست و صرفا برای آگاهی مخاطبین درج می شود.